Миколаївська селищна рада
Одеська область, Березівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Що таке електронна петиція?

Дата: 07.04.2023 22:00
Кількість переглядів: 167

Фото без опису

Для того щоб звернути увагу суспільства чи органів державної влади на існуючу проблему в соціальній, політичній, економічній чи будь-якій іншій сфері життя країни громадяни можуть подати електронну петицію через офіційний веб-сайт органу, якому вона адресована. Загалом, це один з найбільш ефективних способів комунікації українців з владою, особливо в період воєнного стану, коли кількість питань, які потребують нагального вирішення постійно зростає.

Отож, що таке електронна петиція і яким чином її можна подати?

Електронна петиція — це особлива форма колективного звернення громадян до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, органу місцевого самоврядування, яке обов’язкове до розгляду за умови набрання необхідної кількості голосів.

Право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади чи органів місцевого самоврядування українцям гарантує ст.40 Конституції України. Практичну реалізацію цього права забезпечує Закон України “Про звернення громадян”, який і дає визначення поняттю «електоронна петиція».

Вимоги до змісту електронної петиції?

В електронній петиції має бути викладено суть звернення, зазначено прізвище, ім’я, по батькові автора (ініціатора) електронної петиції, адресу електронної пошти.

Важливо, що ця форма звернення не може містити заклики до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганду війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, заклики до вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини.

Порядок подання електронної петиції?

Для подання електронної петиції до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, органу місцевого самоврядування необхідно заповнити спеціальну форму на офіційному веб-сайті органу, якому вона адресована, або веб-сайті громадського об’єднання, яке здійснює збір підписів на підтримку електронних петицій, та розміщує текст електронної петиції. При цьому варто звернути увагу, щоб зазначена в зверненні тема входила до повноваження того органу, до якого направляється.

Створена петиція, у випадку її відповідності встановленим нормам, оприлюднюється на офіційному веб-сайті протягом двох робочих днів з дня надсилання її автором. День її публікації є датою початку збору підписів на її підтримку. А у випадку невідповідності – оприлюднення не відбувається, про що автора інформують не пізніше строку, встановленого для оприлюднення.

Відповідальність за зміст електронної петиції?

Відповідальність за зміст електронної петиції несе автор (ініціатор) електронної петиції.

Згідно статті 26 Закону України «Про звернення громадян» подання громадянином звернення, яке містить наклеп і образи, дискредитацію органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об’єднань громадян та їхніх посадових осіб, керівників та інших посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності, заклики до розпалювання національної, расової, релігійної ворожнечі та інших дій, тягне за собою відповідальність, передбачену чинним законодавством.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь