Миколаївська селищна рада
Одеська область, Березівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

У Миколаївці обговорили питання щодо здійснення права на спадкування

Дата: 17.05.2021 16:42
Кількість переглядів: 213

17 травня  фахівчиня  відділу «Миколаївське бюро правової допомоги» Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги з метою інформування громадян провела право просвітницький захід в  Миколаївській селищній публічнїй бібліотеці на тему  : « Здійснення права на спадкування» .

    Фахівчиня наголосила на тому, що питання щодо спадкування регулюються  Цивільним кодексом України та повідомила наступне:

   Спадкуванням  є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи , яка померла( спадкодавця) до інших осіб( спадкоємців).

    Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

   До складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи. Часом відкриття спадщини є день смерті особи. Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Фото без опису

    Право на спадкування мають особи , визначені у заповіті. Заповіт-це особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті. Право на заповіт має фізична особа з повною цивільною дієздатністю та здійснюється особисто. Не допускається вчинення заповіту через представника.

   Заповідач може призначати спадкоємцем одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин.

   Заповідач може без зазначення причин позбавити права на спадкування будь-яку особу з числа спадкоємців за законом. У цьому разі ця особа не може одержати право на спадкування. Однак, заповідач не може позбавити права на спадкування осіб, які мають право на обов’язкову частку у спадщині. Заповідач має право охопити заповітом права та обов’язки, які йому належать на момент складання заповіту, а також ті права та обов’язки, які можуть йому належати у майбутньому. Чинність заповіту щодо складу спадщини встановлюється на момент відкриття спадщини.

  За відсутності заповіту,визнання його недійсним,неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями або не охоплення заповітом право на спадкування за законом одержують спадкоємці за законом. Спадкоємці за законом одержують  право на спадщину почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття.

   Законодавцем визначено п’ять черг спадкоємців за законом, а саме:

    Перша черга: Діти,чоловік або дружина,  батьки.

    Друга черга: рідні брати та сестри, дід баба.

    Третя черга: рідні дядько та тітка.

    Четверта черга: особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім’єю не менш як  5 років.

   П’ята черга: інші родичі до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення.

   Частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними.      Спадкоємець за законом  чи за заповітом має право прийняти спадщину або не прийняти її.  Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

  Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом 6 місяців з моменту відкриття спадщини він не заявив про відмову від неї.

  У  нотаріуса можна отримати свідоцтво про право на спадщину. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення шести місяців з часу відкриття спадщини.

Нотаріус в день видачі свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно проводить державну реєстрацію прав у Державному реєстрі речових прав та вносить відомості про перехід права власності на ім’я спадкоємця до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Право власності на нерухоме майно виникає у спадкоємця з моменту державної реєстрації цього майна.

     По закінченні заходу присутнім надавались відповіді на їхні питання.

 

Для отримання безоплатної правової допомоги  можна звернутись у Миколаївське бюро правової допомоги за адресою: смт. Миколаївка, вул. Незалежності, 71-а, каб.7.

Тел.: (04857) 2-20-00.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.

#Миколаївське_бюро_правової_допомоги #Безоплатна _ правова _ допомога #БПД

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь