Миколаївська селищна рада
Одеська область, Березівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

І ожив подвиг визволителів

Дата: 29.03.2021 08:59
Кількість переглядів: 273

26 березня в смт. Миколаївка біля Меморіалу загиблим воїнам в роки Другої світової війни відбувся захід до 76-ї річниці визволення від фашистських загарбників населених пунктів колишнього Миколаївського району (Ліквідований відповідно до Постанови Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17 липня 2020 року № 807-IX, тепер Березівський район). Участь у ньому взяли голова Миколаївської селищної ради В.Л. Купченко (ТГ), представники трудових колективів установ та організацій. Учасники заходу вшанували пам`ять воїнів, які віддали своє життя, захищаючи Україну та поклали до Меморіалу квіти.
Фото без опису
Населені пункти колишнього району було звільнено у ході Одеської наступальної операції (26 березня - 14 квітня 1944 р.) військ 3-го Українського фронту під командуванням генерала армії Р.Я.Маліновського.
Фото без опису
(3-й Український фронт - створений 20 жовтня 1943 р. згідно наказу Ставки ВГК від 16 жовтня 1943 р. шляхом перейменування Південно-Західного фронту. До його складу входили 1-ша і 8-ма гвардійські, 6- та, 12-та, 46-та і 17-та повітряна армії.) Згодом в підпорядкування фронту увійшли 5-та ударна, 4-та і 9-та гвардійські, 26-та, 27-ма, 28-ма, 37-ма, 57-ма, 6-та гвардійська танкова армії, 1-ша, 2-га і 4-та болгарські армії. В жовтні-листопаді 1943 р. війська фронту в ході битви за Дніпро визволили міста Дніпропетровськ і Дніпродзержинськ. Разом з 4-м Українським фронтом, здійснивши Нікопольсько-Криворізьку операцію 1944р., вийшли на р. Інгулець,звідки в березні-квітні розгорнули наступ в миколаївсько-одеському напрямку, провівши послідовно Березнеговато -Снігірівську і Одеську операції.
Безпосередньо бойові дії із звільнення смт. Миколаївка і в цілому колишнього району вели 38-ма, 228-ма, 56-та стрілецькі дивізії і 61-ша танкова бригада.
Особливу роль в розгромі ворога в нашому регіоні здійснювала кінномеханізована група військ генерал-лейтенанта І.О. Плієва, що була введена до прориву біля Вознесенська у напрямку Березівка — Роздільна — Одеса з метою відрізати можливість відступу ворога залізничним шляхом.
Рейд групи І. О. Плієва частково пролягав по території колишнього Миколаївського району, звільняючи при цьому територію від ворога.
Наш земляк Микола Олександрович Березницький у своєму історико- краєзнавчому нарисі про Миколаївський район «Між Тилігулом та Чичиклією» зазначає: «…Одразу ж після визволення польові військкомати розпочали мобілізацію жителів району. Згідно наказу, всі чоловіки віком від 19 до 50 років призивалися на службу в армію. До складу діючих армій в квітні 1944 року були призвані та пішли добровільно біля 6000 жителів району. Більшість мобілізованих було направлено до 181-го запасного полку 20-ї гвардійської Криворізької Червонопрапорної стрілецької дивізії. Багато з них загинули за визволення Молдавії, Румунії та Угорщини, під час проведення Яссо-Кишинівської операції, а також в боях на інших фронтах війни в Східній та Центральній Європі... Жителі району в боротьбі з фашизмом проявили неабиякий героїзм та відвагу. Батьківщина високо оцінила їх бойовий подвиг, біля З,5тисяч наших земляків нагороджені бойовими орденами та медалями.»
З фронтів Другої світової війни не повернулось до своїх сімей 3094 земляків. Понад 900 миколаївців здійснили подвиги і віддали своє життя за визволення народів Західної Європи від фашистів. При визволенні колишнього району загинуло 356 воїнів-визволителів.
Пам`ятаймо визволителів нашої Миколаївської землі, наших земляків прославленого командира дивізії, полковника Власова Михайла Марковича, удостоєного звання Героя Радянського Союзу за доблесть і відвагу, проявлені при форсуванні Дніпра і визволенні України, безстрашного зенітника, старшого сержанта Губу Даниїла Хрисановича, який став Героєм Радянського Союзу за подвиги під Берліном, Героя Радянського Союзу Дороша Юрія Парфентійовича, повного кавалера ордена Слави Василі Кирила Трохимовича та інших, вони захистили рідну землю і визволили Європу від фашизму.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь