Миколаївська селищна рада
Одеська область, Березівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Безпека бджіл при застосуванні пестицидів

Дата: 19.03.2021 09:33
Кількість переглядів: 426

В умовах широкого застосування хімічних препаратів у сільському  господарстві всегострішою стає проблема охорони і захисту бджіл від отруєнь (хімічний токсикоз). В 95% випадків хімічний токсикоз викликають інсектициди, в 4% – гербіциди і 1% припадає на інші препарати.

Фото без опису

Профілактика отруєнь бджіл базується на беззаперечному дотриманні вимог Законів України: «Про бджільництво», «Про захист рослин», «Про пестициди і агрохімікати», Державними санітарними правилами і нормами та «Інструкцією щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл»

Для уникнення можливого негативного впливу пестицидів на бджіл юридичні та фізичні особи, які застосовують засоби захисту рослин, зобов’язані:

1. Завчасно, не менш чим за три доби до початку проведення обприскування, попередити (оповістити) пасічників, органи місцевого самоврядування, сільські  селищну раду через засоби масової інформації (радіо, місцева газета, смс повідомлень, оголошень в людних місцях), про кожне застосування ЗЗР, а саме: 1.1. В повідомленні про застосування пестицидів сповіщати назву підприємства, культуру що буде оброблятись, точну дату та метод обробки, назву препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату, час ізоляції бджіл, відповідальну контактну особу .

У період проведення робіт:

2. В радіусі 200 метрів від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

3. При застосуванні хімічного обприскування на медоносних рослинах попередити пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ.

4. При авіаційному та наземному методі застосування пестицидів і агрохімікатів в повідомленні сповістити про необхідність вивозу пасік до іншого міста медозбору, на відстань більше 5 км від міста проведення авіаційних обробок на період до 5 діб.

5. Застосовувати у сільському  господарстві, на присадибних ділянках тільки тi пестициди i агрохiмiкати, що пройшли державну реєстрацію i включені в Перелік препаратів, дозволених до авіаційного та наземного застосування в Україні, роздрібного продажу населення.

6. Здебільшого використовувати відносно слаботоксичні для медоносних сімей інсектициди з діючою речовиною- тіаклоприд (Біская, Каліпсо), тау-флювалінат (Маврік), хлорантраніліпрол (Кораген), ацетаміприд (Моспілан) та інші.

7. При використанні високотоксичних для бджіл піретроїдних інсектицидів паралельно застосовувати репеленти, що забезпечать збереження життя робочих бджіл на період токсичної дії інсектициду.

 8. Обмежувати застосування мікрокапсульованих препаративних форм (мк.с.- мікрокапсульована суспензія, мк.е. – мікрокапсульована емульсія). Бувають випадки, коли бджоли збирають капсули і відносять їх до вуликів, де препарат,поступово виділяючи діючу речовину, отруює всю бджолину сім’ю.

 9. Всі роботи з пестицидами і агрохімікатами проводити в ранкові (до 10) і вечерні (18-22) години при швидкості вітру до 3-4 м/с.

Дотримання законів України «Про бджільництво», «Про захист рослин», «Про пестициди і агрохімікати», «Про місцеве самоврядування», зустрічі, діалоги, співпраця, партнерське взаєморозуміння між аграріями та бджолярами дозволить уникнути випадків загибелі бджіл через застосування засобів захисту рослин.

Порушення законодавства про поводження з пестицидами і агрохімікатами тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову та кримінальну відповідальність, передбачену ст.21 Закону України “Про захист рослин”, ст. 38 Закону України  “Про бджільництво”.

Чотири кроки до безпеки бджіл

До уваги осіб, які працюють з пестицидами та агрохімікатами

Регламент дій при підозрі отруєння бджіл пестицидами

Валерій Перевезнюк, провідний спеціаліст відділу контролю за обігом засобів захисту рослин управління фітосанітарної безнеки контролю в сфері насінництва та розсадництва Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській Області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь