Миколаївська селищна рада
Одеська область, Березівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

За яких умов платника податків може бути звільнено від відповідальності у разі помилкової сплати грошового зобов’язання, визначеного за результатами контрольно-перевірочної роботи згідно податкового повідомлення-рішення з податку на додану вартість?

Дата: 03.05.2024 13:58
Кількість переглядів: 11

Фото без опису

Головне управління ДПС в Одеській області інформує, що 16 березня 2024 року набрали чинності зміни до Податкового кодексу України (далі - Кодекс), щодо фінансової відповідальності за вчинення податкових правопорушень, які запроваджені Законом України від 23 лютого 2024 року № 3603-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства» (далі – Закон № 3603).

Зокрема, сплата до бюджету узгоджених податкових зобов’язань з податку на додану вартість, що задекларовані платником в поданих податкових деклараціях з ПДВ, здійснюється платником шляхом поповнення електронного рахунку в Системі електронного адміністрування ПДВ.

Пунктом 200-1.2 статті 200-1 Кодексу встановлено, що платникам податку автоматично відкриваються рахунки в Системі електронного адміністрування ПДВ (далі - СЕА ПДВ).

Розрахунки з бюджетом у системі електронного адміністрування податку на додану вартість здійснюються з цих рахунків, крім випадку, передбаченого абзацом другим пункту 87.1 статті 87 Кодексу.

Відповідно до пункту 200-1.6 статті 200-1 Кодексу за підсумками звітного податкового періоду, відповідно до задекларованих в податковій декларації результатів, а також у разі подання уточнюючих розрахунків до податкової декларації, платником проводиться розрахунок з бюджетом у порядку, визначеному статтями 200 та 209 Кодексу.

У подальшому, у терміни визначені Кодексом, ДПС на підставі поданих платниками податку податкових декларацій (уточнюючих розрахунків) будуть сформовані відповідні реєстри на перерахування сум податку до бюджету. Такі реєстри у визначені терміни будуть спрямовані до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів (Держказначейство), для здійснення перерахування таких сум до бюджету.

Тобто, оскільки сплата ПДВ до бюджету здійснюється з рахунків відкритих у СЕА ПДВ, то в частині помилкової сплати платником узгоджених податкових зобов’язань з ПДВ, що задекларовані платником в поданих податкових деклараціях з ПДВ (уточнюючих розрахунках), норми Кодексу про скасування відповідальності за помилкову сплату платником податків грошового зобов’язання на інший бюджетний рахунок не застосовуються.

Проте, в частині помилкової сплати платником суми узгодженого грошового зобов’язання з ПДВ, визначеного за результатами контрольно-перевірочної роботи згідно податкового повідомлення-рішення, норми Кодексу про скасування відповідальності за помилкову сплату платником податків грошового зобов’язання на інший бюджетний застосовуються.

Детальніше із нововведеннями, запровадженими Законом № 3603 можна ознайомитися в інформаційному листі №2/2024, розміщеному на вебпорталі ДПС за покликанням: https://tax.gov.ua/.../informatsiyni-listi/772791.html.

☎ Гаряча лінія ДПС: 0800 501 007

📲 Контакт-центр Податкової t.me/DPS_ContactCenter_bot

💻 Чат-бот ДПС «StopViolationBot» t.me/StopOverpriceBot

📱Мобільний застосунок «Моя податкова»

Android https://play.google.com/store/apps/details?id=my.tax.gov.ua

iOS https://t1p.de/lgu5a

🖥 Онлайн-навчання: https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya/

📧 Для оперативної комунікації з інститутами громадянського суспільства в органах ДПС діють комунікаційні податкові платформи: https://t1p.de/aq4sp

🔹 Підпишись на телеграм канал t.me/tax_gov_ua

🌐 Комунікаційна платформа Одещини: od.ikc@tax.gov.ua

 

Джерело:https://www.facebook.com/tax.odesa/posts/pfbi

d02NTgw7k2RdaYkqrsZYPDiMT11LcaPde6xtmCbt7ijcXRgAvxGbjVQJVFD4f2HNtJMl


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь