Миколаївська селищна рада
Одеська область, Березівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Початок ТОМАТНОЇ ІСТОРІЇ З НАЙКРАЩИМ ОДЕСЬКИМ ПОМІДОРОМ

Дата: 12.07.2023 10:52
Кількість переглядів: 82

Фото без опису

❗11 липня 2023 року Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА провела робочу нараду з питань розвитку овочівництва регіону.

❗Ключові питання наради:
✔️створення умов для розвитку вирощування овочів;
✔️вплив наслідків підриву Каховської ГЕС на фактичний стан овочівництва півдня України;
✔️створення в Одеському регіоні потужної томатної агропереробки.

💬Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА зазначає, що “наразі наш внутрішній попит на овочеві культури задовольняється частково імпортом. Наприклад, навіть до повномасштабного вторгнення росії, у плівкових теплицях в Україні в 2 обороти вирощували культури на площі 8-9 тис. га, а в Туреччині лише в Анталійському регіоні під плівкою 430 тис. га.

Відносно Одещини, посівна площа овочевих культур по сільгосппідприємствам складає 1489 га, в тому числі:
🍅476,6 — томати;
🧅307,1 — цибуля;
🥕95,11 — морква;
🍈81,87 — капуста;
🥒22,75 — огірки;
🍆434,44 — інші овочеві” – говорить Алла Стоянова.

🤝В нараді взяв участь представник ПАТ “Чумак”, який повідомив присутніх стосовно планів компанії щодо релокації переробних потужностей з Херсонщини на Одещину, відзначивши, що це буде суттєва підтримка для розвитку агропромислового комплексу регіону, додаткові надходження податків до бюджету, а також створення майже 5 000 робочих місць. За словами офіційного представника компанії, вибір на Одещину пав з декілька причин. По-перше — кліматичні умови, по-друге — професійне керівництво галуззю з боку керівництва області та Алли Стоянової директора Департаменту.

✍🏻Михайло Білий директор ТОВ “Еврика” підкреслив, що “необхідно системно та зважено підійти до питання логістики продукції. Це важливо як для фермерів, які будуть доставляти продукцію на переробку, так й для ПАТ “Чумак”. Однак, впевнений, що разом впораємось та Одещина отримає дійсно потужне переробне підприємство. В нас є все для цього”.

✍🏻Борис Юрескул директор СФГ “КОЛОС” зауважив, що “готовий розглянути збільшення посівних площ на 200 гектарів під томати. Враховуючи перспективу створення на Одещині потужного овочевого переробного комплексу— це перспективний проєкт”.

✍🏻Денис Ткаченко голова асоціації “Спілка овочівників Біляївського та Овідіопольського районів” додав, що “аграрна команда на Одещині працює разом: влада, аграрії та громадськість об’єднали зусилля, щоб створити міцний та перспективний регіон. Й те, що в регіон готові приходити великі кампанії — оцінка якості командної праці”.

✍🏻Сергій Бодя керівник підприємства “Сім АГРО ЮГ” також висловив готовність розширити посівні площі. “Ми готові підтримати проєкт, який дійсно спрямовано на розвиток нашого регіону” – підкреслив Сергій.

✍🏻Михайло Чимшир керівник СФГ «Нива» поділився власним досвідом вирощування овочевих. “Наше господарство має досвід сівозміни з чергуванням помідорів з твердими сортами пшениці, з якої виробляють макарони. Більш того, вирощували ми це теж для Чумака, який тоді працював у Херсоні. Це кропітка, не легка, але дуже перспективна галузь. Та дійсно, питання створення додаткових робочих місць — дуже важливо для Одещини”.

💬“Овочівництво — це високозатратний бізнес. Він залежить від зрошення й придбання спеціалізованої техніки, адже фермери масово нарікають на дефіцит працівників. Окрім інвестицій у механізацію виробництва, увагу також слід приділити зберіганню й доробці продукції. Ми маємо колосальний потенціал — природний, логістичний.. Але головне — це працьовиті люди, наші аграрії, які докладають зусиль для розвитку рідної Одещини.
Сьогодні кожен з Вас – приклад не лише стійкості компаній, які продовжують працювати в Україні під час війни, а й незламності аграрного фронту. Впевнена, що разом впораємось.

І, якщо зараз Одещина спостерігає за маленьким кавунчиком🍉, який зростає на полях підприємствах “Сім АГРО ЮГ”, то може, дуже скоро, в нас почнеться ЦІКАВА ТОМАТНА ІСТОРІЯ З НАЙКРАЩИМ ОДЕСЬКИМ ПОМІДОРОМ🍅🍅🍅.

Економіка України не зламалась і витримує нищівні ворожі удари, аграрна Одещина теж вистоїть та забезпечить продовольчий тил” – говорить Алла Стоянова.

💙💛ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!

Департамент аграрної політики, продовольства та земельних відносин

 

Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису

 

Джерело:https://oda.od.gov.ua/pochatok-tomatnoyi-istoriyi-z-najkrashhym-odeskym-pomidorom/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь