Миколаївська селищна рада
Одеська область, Березівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Олена Зеленська і король Великої Британії Чарльз ІІІ та королева-консорт Каміла взяли участь у церемонії проголошення побратимства між Центральною бібліотекою Ліверпуля та Одеською науковою бібліотекою імені Михайла Грушевського.

Дата: 27.04.2023 19:02
Кількість переглядів: 105

Фото без опису

Дружина Президента України долучилася до церемонії за допомогою відеозв’язку з Києва разом із Міністром культури та інформаційної політики Олександром Ткаченком.

Король Великої Британії Чарльз ІІІ зазначив, що побратимство бібліотек України та Великобританії засвідчує підтримку України в складні часи війни, підтримку людей в Україні, які творять культуру, та висловив сподівання, на подальший розвиток дружніх взаємовідносин та встановлення нових контактів.

Олена Зеленська подякувала Їх Величностям і Великій Британії за підтримку України, зокрема у сфері культури. «Я хочу сказати, як багато цей вияв солідарності значить для нас, для України. Від початку війни ми втратили понад 300 бібліотек. Бібліотеки в Україні, як і люди, в небезпеці щодня. Але водночас вони стали й чимось більшим: в особливо складні зимові дні, коли внаслідок обстрілів не було світла й тепла, саме бібліотеки ставали справжніми гуманітарними й волонтерськими хабами, місцем, де можна було бути разом і відчувати тепло в широкому сенсі цього слова. Ми захищаємо нашу культуру, а вона підтримує нас», – сказала перша леді.

«Україна нині бореться саме за те, щоб ніде у світі бібліотеки не руйнувалися, книжки не горіли, люди не гинули. Щоб війни залишилися тільки в історичних працях, а кожна людина у світі могла спокійно читати й розвиватися, без загрози нападу й необхідності боротися за виживання», – наголосила Олена Зеленська.

А ми вдячні асистентці проєкту Eurovision 2023 у Culture Liverpool Вероніці Ясинській – ініціаторці налагодження такої співпраці, а також виконавчій директорці Благодійного фонду “Бібліотечна країна” Люсьєні Шум за можливість реалізації цього проєкту!

І, звичайно, творчому колективу Грушевки (директор Юліанна Амельченко), що працює настільки креативно і злагоджено, що це видно й на туманному Альбіоні!!!

Нагадаю, що Одеська наукова бібліотека імені Михайла Грушевського – одна з найбільших і найстаріших книгозбірень Одеси та півдня України загалом. Точкою відліку її історії є 1875 рік, коли при Одеському товаристві взаємної допомоги прикажчиків-євреїв була створена бібліотека. Фонд книгозбірні налічує понад 1,5 млн примірників, із них 50 тис. – видання іноземними мовами, 30 тис. – рідкісні й цінні видання VIII-XIX ст.

Центральна бібліотека Ліверпуля – прекрасна!! Вона розташована в кількох суміжних історичних будівлях на вулиці Вільяма Брауна. Її першою будівлею була будівля бібліотеки та музею Вільяма Брауна, що постала в 1860 році. Потім бібліотеку було розширено праворуч, додавши в 1879 році Читальний зал Піктона, а в 1906 році — бібліотеку Горнбі в задній частині. Усі три будівлі є пам’ятками архітектури.

З 2010 по 2013 рік комплекс будівель Центральної бібліотеки було перебудовано і осучаснено, історичні будівлі відремонтовано, щоб забезпечити сучасні зручності. На фото можна побачити цю оновлену красу!

У 2018 році бібліотека отримала нагороду «Бібліотека року» за версією The Bookseller.

Віримо, що співпраця двох бібліотек сприятиме розвитку бібліотечної справи та приверне увагу до важливості підтримки книгочитання.

Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису

Джерело:https://oda.od.gov.ua/olena-zelenska-i-korol-velykoyi-brytaniyi-charlz-iii-ta-koroleva-konsort-kamila-vzyaly-uchast-u-czeremoniyi-progoloshennya-pobratymstva-mizh-czentralnoyu-bibliotekoyu-liverpulya-ta-odeskoyu-naukovoyu/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь