Миколаївська селищна рада
Одеська область, Березівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Своєчасна сплата єдиного внеску - це захищенi соцiальнi гарантії для кожного

Дата: 24.11.2021 15:18
Кількість переглядів: 167

Фото без опису

Головне управлiння ДПС в Одеськiй областi повiдомляє, що станом на 01.11.2021 року, заборгованiсть зi сплати єдиного внеску по Одеськiй областi складає понад 1 млрд грн, з яких понад 850 млн грн припадає на суб'єктiв малого бiзнесу - фiзичних осiб - пiдприємцiв.

 Звертаємо увагу суб'єктiв господарювання, що заборгованiсть з єдиного внеску ставить пiд загрозу своєчаснiсть виплати пенсiй та призводить до незарахування страхового стажу працiвникам пiдприємств при виходi на пенсiю. Чинним законодавством передбаченi заходи, що застосовуються контролюючими органами до платникiв єдиного внеску, якi допустили його несвоєчасну сплату. Вiдповiдно до ст. 25 Закону України вiд 08 липня 2010 р. № 2464-VI «Про збiр та облiк єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцiальне страхування» до платникiв, якi не виконали визначенi цим законом обов'язки щодо нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску, застосовуються заходи впливу та стягнення. Так, якщо на кiнець календарного мiсяця платник має недоїмку зi сплати єдиного внеску або борги зi сплати фiнансових санкцiй та пенi, йому надсилається вимога про сплату боргу (недоїмки). Вимога формується на пiдставi даних iнформацiйних систем на суму боргу, що перевищує: 10гривень. Вимога про сплату боргу (недоїмки) є виконавчим документом. Протягом 10 календарних днiв з дня одержання вимоги платник зобов'язаний сплатити зазначенi у вимозi суми недоїмки, штрафiв та пенi. У разi незгоди з розрахунком суми недоїмки платник єдиного внеску узгоджує її шляхом оскарження вимоги про сплату єдиного внеску в адмiнiстративному або судовому порядку.

 Вимога територiального органу державної податкової служби про сплату недоїмки або рiшення суду щодо стягнення суми недоїмки виконується державною виконавчою службою в порядку, встановленому законом.

 Вiдповiдно до ст. 26 Закону України вiд 02 червня 2016 р. № 1404-VIII «Про виконавче провадження» одночасно з винесенням постанови про вiдкриття виконавчого провадження накладається арешт на все майно та кошти боржника.

 Нагадуємо, що згiдно з чинним порядком нарахування i сплати єдиного внеску щомiсячна його обов'язкова сплата деякими категорiями застрахованих осiб, а саме: фiзичними особами - пiдприємцями, якi обрали загальну систему оподаткування; фiзичними особами - пiдприємцями, платниками єдиного податку 1-3 груп; особами, якi провадять незалежну професiйну дiяльнiсть; певної категорії членiв фермерського господарства не меже бути меншою певного мiнiмального розмiру, незважаючи на те, чи здiйснюється платником внеску господарська дiяльнiсть У 2021 роцi мiнiмальний страховий внесок становить 1320,00 гривень. Йоге несплата за будь-яких причин призводитиме лише до накопичення боргiв. Тому, у разi якщо зазначенi категорії платникiв внеску вирiшили завершити пiдприємницьку дiяльнiсть, їм слiд оформити припинення суб'єкта господарювання згiдно з вимогами чинного законодавства.

 Фахiвцями податкової служби областi вживаються заходи щодо погашення існуючої заборгованостi зi сплати єдиного внеску, основними з яких сьогоднi є зустрiчi з керiвниками пiдприємств-боржникiв з питань пошуку шляхiв погашення боргiв з єдиного внеску, аналiз своєчасностi надсилання боржникам вимог щодо сплати недоїмки з єдиного внеску, здiйснення монiторингу узгодження, оскарження i передачi узгоджених вимог про сплату боргу до органiв державної виконавчої служби, проведення звiрок щодо вiдкритих виконавчих проваджень за переданими вимогами щодо стягнення боргiв з єдиного внеску тощо.

 Крiм цього, за зверненнями податкової служби, при наявностi достатнiх пiдстав, органи державної виконавчої служби звертаються до суду, щодо встановлення тимчасового обмеження у правi виїзду боржника – фізичної особи чи керiвника боржника – юридичної особи за межi України до повного погашення iснуючої заборгованостi з єдиного внеску. За результатами вжитих заходiв у рахунок погашення недоїмки з єдиного внеску за десять мiсяцiв 2021 року вiд боржникiв регiону надiйшло понад 180 млн гривень.

 В Головному управлiннi ДПС в Одеськiй областi наголошують, що тiльки сумлiнне ставлення платникiв єдиного внеску до своїх обов'язкiв перед державою i суспiльством щодо своєчасної сплати внеску та розумiння необхiдностi термiнового погашення заборгованостi дозволить вирiшити проблему створення нових боргiв та стане запорукою своечасного фiнансування пенсiй та соцiальної допомоги вiдповiдним верствам населення.

 Нагадуємо, що iнформацiя про суб'єктiв господарювання, якi мають податковий борг розмiщується на вебпорталi ДПС (https://tax.gov.ua) за посиланням  https://tax.gov.ua/dovidniki–reestri–perelik/pereliki-/296361.html.

 Крiм того, на вебпорталi ДПС працює сервiс «Дiзнайся бiльше про свого бiзнес-партнера» (https://tax.gov. ua/businesspartner). Для перевiрки надiйностi дiлового партнера, зокрема щодо сумлiнностi у сплатi податкiв, достатньо ввести вiдому iнформацiю в одне з полiв або в обидва поля i система здiйснить пошук у базах даних, доступних для публiчного використання i повiдомить про результати пошуку, щодо вiдсутностi або наявностi боргу у платника податкiв.

 Звертаємо увагу! Оновлення інформації на сайтi щодо стану розрахункiв платника податкiв з бюджетом (про наявнiсть заборгованостi) вiдбувається щоденно, крiм вихiдних та святкових днiв, пiсля проведення розрахункiв зведених показникiв в центральнiй базi даних за результатами попереднього банкiвського дня.

Головне управління ДПС в Одеській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь