Миколаївська селищна рада
Одеська область, Березівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Верховна Рада ухвалила законопроект про держреєстри — що зміниться

Дата: 18.11.2021 22:33
Кількість переглядів: 264

Верховна Рада України в цілому прийняла законопроект №2110, який дозволить покращити стан державних реєстрів в Україні. Це допоможе оптимізувати наявні реєстри, зробити їх ефективними, а дані в них — якісними. Це наступний крок до запровадження режиму «без паперів». За проголосували 282 депутати.

В Україні на сьогодні понад 350 державних реєстрів. Проте, на жаль, немає єдиних правил і стандартів для їх створення й функціонування. Інформація дублюється, а в інших вже давно не оновлюється. Деякі існують взагалі у вигляді Excel-таблиць або в ґуґл-документах. Про захищеність реєстрів у такому разі складно говорити. А про інформаційну взаємодію — тим більше.

Законопроект запровадить поняття «базові реєстри». Вони міститимуть основну інформацію про українців. Наприклад, Єдиний демографічний реєстр буде першоджерелом інформації про особу — її вік, ПІБ, ідентифікаційні документи. Це поширена світова практика. Реєстри будуть поєднані між собою «Трембітою». Не потрібно приносити ксерокопії чи довідки в різні держоргани, оскільки обмін інформацією буде в електронному вигляді. Так, інформація не дублюватиметься й відрізнятиметься про одну й ту саму людину в різних держреєстрах.

У результаті це дозволить робити держпослуги ефективними та максимально автоматизовувати їх.

Крім того, законопроект вводить поняття адміністраторів та технічних адміністраторів держреєстрів. Це дозволить не створювати окрему технічну команду для кожного держреєстру, а ефективно використовувати наявні в державі ресурси команд розробки та підтримки реєстрів. А також підвищить ефективність використання державних коштів.

Розроблено за участі проекту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS».

Джерело:https://www.kmu.gov.ua/news/verhovna-rada-uhvalila-zakonoproekt-pro-derzhreyestri-shcho-zminitsya


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь