Миколаївська селищна рада
Одеська область, Березівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Оновили пам’ятний знак жертвам Голокосту

Дата: 15.11.2021 19:00
Кількість переглядів: 177

Цими днями за кошти громади проведено капітальний ремонт пам’ятного знака жертвам нацистського геноциду. Роботи з реставрації провів Володимир Бахольський. За словами голови Миколаївської селищної ради (ТГ) В.Л. Купченка заплановано висадити дерева біля пам’ятного знака.

Фото без описуНаш земляк історик-краєзнавець М.О. Березніцький в своєму історико –краєзнавчому нарисі «Між Тилігулом та Чичиклією» зазначає: «Згідно архівних матеріалів, а також свідків тих подій, 15 березня 1942 року в село Христофорове Новопетрівської сільської ради з міста Одеси етапом було пригнано 150 євреїв. З метою залякування місцевих жителів в їх присутності всіх євреїв за межами села розстріляли та спалили». Вже в наш час на місці трагедії було встановлено пам’ятний знак невинним жертвам війни.

Фото без описуГолокост – це трагедія єврейського народу, яка забрала близько 6 мільйонів невинних життів. Знищені долі, роз’єднані родини – це занадто жорстокий урок історії, який потрібен пам’яті для того, щоб запобігти повторенню трагедії. На превеликий жаль, Голокост не обійшов стороною Україну. Друга світова війна була трагедією для українських євреїв. 27 січня у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії з 2012 року. Генеральна асамблея ООН прийняла 1 листопада 2005 року Резолюцію № 60/7, у якій говориться, що «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…». Саме цей документ оголосив Днем пам’яті жертв Голокосту 27 січня. В цей день в 1945 році війська 1-го українського фронту увійшли до нацистського табору смерті Аушвіц. Цей табір став у сучасному світі символом нацистських злочинів. Також у планах громади - щорічно починаючи з 15 березня 2022 року вшановувати пам`ять жертв нацистського геноциду у с. Новопетрівка біля пам’ятного знака.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь