Миколаївська селищна рада
Одеська область, Березівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Правопросвітницький захід: «Встановлення факту належності правовстановлюючого документу»

Дата: 07.10.2021 08:37
Кількість переглядів: 250

1 жовтня юристка  відділу «Миколаївське бюро правової допомоги» Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги з метою інформування громадян провела правопросвітницький захід в  Миколаївській районній філії Одеського обласного центру зайнятості для осіб, які перебувають на обліку в службі зайнятості на тему: «Встановлення факту належності правовстановлюючого документу».

Фахівчиня наголосила на тому, що  останнім часом збільшилась кількість звернень громадян до бюро з питання щодо встановлення факту належності особі правовстановлюючих документів, а саме: державних актів на право власності на землю, трудової книжки, документів про освіту тощо.

Л.Капустян звернула увагу присутніх на те, що у разі, якщо  виправити допущену помилку в досудовому порядку немає можливості, то  питання щодо  встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім'я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім'ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали здійснюється в судовому порядку.

Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, розглядаються судом якщо: згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов'язується з наступним вирішенням спору про право (суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо з заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, вбачається спір про право, а якщо спір про право буде виявлений під час розгляду справи, - залишає заяву без розгляду).

Справи  щодо встановлення факту належності правовстановлюючого документа особі  розглядаються судом в порядку окремого провадження  за участю заявника і заінтересованих осіб.

Заява фізичної особи про встановлення факту належності особі правовстановлюючого документа подається до районного суду за місцем проживання особи. Звернутись до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документу можуть:

- особа - власник документу,якій потрібно довести належність їй цього документа

- спадкоємці померлої особи - власника документа для оформлення спадкових прав

- утриманці померлої особи для одержання пенсії

- інші особи, що заінтересовані у встановленні факту.

За подання заяви до суду доведеться  сплатити судовий збір у розмірі 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, передбаченому підпунктом 4 пункту 1 частини другої статті 4 Закону України «Про судовий збір» ( у 2021 році - 454 грн.)

Окрім того, присутнім було надано роз’яснення щодо порядку надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги.

По закінченні заходу присутнім надавались відповіді на їхні питання.

 Для отримання безоплатної правової допомоги  можна звернутись у Миколаївське бюро правової допомоги за адресою: смт. Миколаївка, вул. Незалежності, 71-а, каб.7.

Тел.: (04857) 2-20-00.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.

#Миколаївське_бюро_правової_допомоги #Безоплатна _ правова _ допомога #БПД

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь