Миколаївська селищна рада
Одеська область, Березівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Неякісні та фальсифіковані пестициди: наслідки їхнього використання

Дата: 09.08.2021 09:20
Кількість переглядів: 510

За різними даними частка фальсифікату пестицидів на ринку України складає 20-30% об’єму ринку, а кількість підроблених препаратів, призначених для роздрібного продажу населенню перевищує 50%. Як правило, підробляють ті продукти, які вже давно зарекомендували себе на ринку і користуються попитом в  с/г виробників.

Фото без опису

 Початок польових робіт у сільському господарстві завжди супроводжується сезонним збільшенням на ринку попиту та пропозиції засобів захисту рослин, тому що кожен аграрій прагне отримати прибуток від своєї діяльності. У сучасному землеробстві отримати високі та якісні врожаї без застосування засобів захисту рослин практично неможливо.Так до Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, внесено близько 4 тис. видів пестицидів, реєстрація яких знаходиться у відомстві Міністерства екології. Згідно чинного законодавства пестициди вітчизняного, а також іноземного виробництва, що завозяться для використання на територію України, повинні відповідати таким вимогам: висока біологічна ефективність щодо цільового призначення; безпечність для здоров’я людини та навколишнього природного середовища за умови дотримання регламентів їх застосування; відповідність державним стандартам, санітарним нормам та іншим нормативним документам. Оригінальні засоби захисту рослин (пестициди) обов’язково відповідають трьом основним характеристикам: безпечність, вибірковість дії та недовговічність. Але на ринок пестицидів потрапляє величезна кількість підробленої продукції. Під назвами відомих препаратів продають невідомі хімічні сполуки. Токсичні домішки невивчених препаратів потрапляють у довкілля, накопичуються у поверхневих та підземних водах і на довгі роки залишаються у ґрунті, впливаючи на майбутні врожаї! Питання фальсифікованих засобів захисту рослин стоїть дуже гостро, адже воно безпосередньо пов’язане з процесом виробництва сільськогосподарської продукції та продуктів харчування, які мають бути абсолютно безпечними для споживання.

Наслідки застосування фальсифікату:

  • часткове чи повне знищення врожаю;
  • відсутність ефекту бажаної дії від підроблених гербіцидів, інсектицидів та фунгіцидів;
  • забруднення зовнішнього середовища, поверхневих та ґрунтових вод;
  • погіршення родючості ґрунтів;
  • непридатна до споживання сільськогосподарська продукція, забруднена залишками заборонених шкідливих речовин та домішок;
  • шкода здоров’ю фермера під час внесення препарату;
  • порушення репродуктивної функції людського організму;
  • необоротний розлад імунної та нервової систем;
  • вроджені каліцтва;
  • суттєві матеріальні збитки;
  • зіпсована репутація фермера як постачальника якісної та безпечної продукції.

  Як захиститись від підробок:

  • купувати пестициди потрібно лише в офіційних дистриб’юторів, у спеціалізованих магазинах і відомих фірмах, котрі добре себе зарекомендували на ринку пестицидів і можуть гарантувати продаж саме оригінального продукту.
  • постачальники ЗЗР повинні мати сертифікати відповідності на продукцію, що реалізується. Тому завжди під час купівлі ЗЗР слід обов’язково вимагати від продавця сертифікат якості на продукт і касовий (товарний) чек із зазначенням такої інформації: назва підприємства або прізвище продавця; найменування товару; ціна та кількість товару; дата продажу.
  • упаковка має бути заводською, а не кустарною. Особливу увагу слід звертати на наявність голограм (оригінальну голограму неможливо зняти неушкодженою з упаковки), захисних плівок, номерів партій, спеціальних позначок на кришці тощо.
  • інформація на етикетці має бути надрукована чітким шрифтом, українською мовою, із зазначенням назви постачальника та його адреси в Україні; діючої речовини; назви препарату; номера партії; ваги або об’єму; дати виготовлення та терміну придатності; найменування фірми-виробника і його адреси; регламенту застосування.

         Пам’ятайте - підроблені пестициди й агрохімікати шкідливі для вашого     здоров’я, небезпечні для довкілля, токсичні для врожаїв.

Валерій ПЕРЕВЕЗНЮК, провідний спеціаліст відділу контролю за обігом засобів захисту рослин управління фітосанітарної безпеки контролю в сфері насінництва та розсадництва Головгого  управління Держпродспоживслужби в Одескій області

 

 

                                                                      

                                                  

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь