Миколаївська селищна рада
Одеська область, Березівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Охорона праці під час роботи з пестицидами і агрохімікатами

Дата: 12.04.2021 10:56
Кількість переглядів: 1269

Аграрії  громади розпочали та активно проводять весняний комплекс польових робіт 2021 року пов'язаний з посівом ранніх зернових культур, внесенням мінеральних добрив підживленням озимих та технічних культур.

Фото без опису

Незабаром розпочнуться роботи по захисту сільськогосподарських культур від шкідливих організмів за допомогою пестицидів - біологічно активних речовин, здатних викликати порушення життєдіяльності теплокровних тварин, людей та сільськогосподарських рослин. Пестициди відзначаються здатністю  потрапляти в навколишнє середовище : грунт, повітря, водні басейни при цьому знищуючи корисну фауну, бджіл, комах – запилювачів. На що першочергово звертають увагу фахівці Управління фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва під час спілкування, консультацій, провдення роз`яснювальної роботи з сільгоспвиробниками, юридичними та фізичними особами з питань пов`язаних з транспортуванням, зберіганням та застосуванням пестицидів і агрохімікатів - ДСП 8.8.1.2001-98:

 1. Організаійні заходи ( безпечні умови життєдіяльності людини)

-Відповідальність за охорону праці і техніку безпеки при роботі з пестицидами покладається на керівників господарств і організацій, що їх застосовують.

-Керівник (організатор) робіт зобов’язаний ознайомити осіб, що залучаються до роботи з пестицидами, з їхньою характеристикою, особливостями дії на організм людини, засобами застереження, виробничої і особистої гігієни, дати інструктаж з техніки безпеки і правил пожежної безпеки, ознайомити із заходами надання першої долікарської допомоги при отруєнні пестицидами.

- Особи, діяльність яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, повинні отримати допуск (посвідчення) на право роботи пов’язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами. Допуск видається Головним Управлінням Держпродспоживслужби в Одеській області терміном на 1 рік . Підставою для видачі допуску є посвідчення про проходження спеціальної підготовки з питань безпечного виконання роботи з пестицидами і агрохімікатами, що проводиться щорічно за спеціальною програмою та медична книжка за висновком медичної комісії про відсутність протипоказань за станом здоров’я. Адміністрація підприємства, установи, організації, господарства зобов’язані, перед початком робіт забезпечити працюючих з пестицидами засобами індивідуального захисту (ЗІЗ), відповідно до їх фізіологічних особливостей, виду виконуваної роботи ,ступеню небезпечності пестицидів.

 У комплект (ЗІЗ) входять: спецодяг, спецвзуття, рукавиці, захисні окуляри, респіратори або протигази. ЗІЗ повинні бути підібрані індивідуально та закріплені за кожним працюючим на весь період роботи.

 Засоби індивідуального захисту повинні зберігатися в індивідуальних шафах у спеціально виділеному сухому, чистому приміщенні, яке добре провітрюється.

- Тривалість роботи з пестицидами першого і другого класів небезпеки не повинна перевищувати 4 години, з іншими – 6 годин на добу (з доробкою іншої частини робочого дня на операціях, не пов'язаних із застосуванням пестицидів). До роботи з пестицидами не допускаються особи, які не досягли 18-річного віку, вагітні жінки.

-У зоні роботи з пестицидами необхідно обладнати місця для відпочинку і приймання їжі, які забезпечуються бачками з питною водою, рукомийником, рушником і медичною аптечкою. Це місце повинно розташовуватися не ближче 200 метрів від межі застосування пестицидів, з навітряного боку від робочого поля.

-Всім працюючим з пестицидами потрібно дотримуватись правил особистої гігієни, на місцях роботи не приймати харчі, не пити, не палити. Перед харчуванням треба зняти спецодяг, вимити з милом руки, лице, прополоскати рот.

-Робота з пестицидами та агрохімікатами повинна проводитись під керівництвом спеціалістів із захисту рослин, агрономів, які мають відповідну підготовку.

 -До всіх видів робіт, пов’язаних із застосуванням пестицидів, робітники повинні допускатися по наряду, наявності медичної книжки та допуску (посвідчення) встановленого зразка на право робіт із пестицидами і агрохімікатами.

- Обов`язкове ведення: журналу з охорони праці; журналу обліку протруєнного насіння; журналу обстежень с/г угідь; журналу обліку наявності та використання пестицидів і агрохімікатів.

2. Особливості застосування:

-Асортимент, засоби, сфера застосування пестицидів, норми, кратність обробок повинні відповідати "Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні", доповненнями до "Переліку..."

- Захисні обробки посівів пестицидами  проводяться тільки після попереднього обстеження посівів сільськогосподарських  угідь з обов’язковим  врахуванням екологічної і економічної доцільності захисту рослин від шкідливих організмів (ЕПШ).

-Зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів,

місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць

відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 300 м, при

штанговому, а при авіаметоді — 1000 м.

-Обприскування вентиляторними і штанговими обприскувачами допускається при швидкості вітру до 3 м/с (дрібнокрапельне) і 4 м/с (крупнокрапельне). Застосування гербіцидів із поливною водою шляхом дощування (гербігація) допускається при швидкості вітру до 4 м/с.

-Завчасно, але не менше ніж за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарств сповіщає населення (сільські та селищні ради, ОТГ), власників суміжних сільськогосподарських угідь та об'єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи. Знаки безпеки повинні контрастно виділятися на навколишньому фоні і знаходитися в полі зору людей, прибираються вони після закінчення  строків виходу людей на оброблені пестицидами площі , випасу худоби , збирання врожаю.

 -В залежності від препарату, що застосовувався, необхідно суворо дотримуватись строків виходу людей на оброблені пестицидами ділянки для проведення ручних або механізованих робіт, а саме від 7 до 20 днів або від 3 до 7 днів відповідно.

-Всі роботи з пестицидами слід проводити в ранні ранкові (до 10) і вечірні (18-22)

години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається

проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою

навколишнього повітря нижче 10° C.      

  3.Перша долікарська допомога при отруєнні пестицидами:

У разі будь-якого нездужання негайно припинити роботу, вжити заходів першої допомоги і викликати лікаря.

При попаданні препарату:

У шлунок – необхідно дати постраждалому випити декілька стаканів води та викликати блювоту. Для більш повного видалення препарату із організму треба повторити це декілька раз. Після чого необхідно дати випити півсклянки 2% розчину питної соди, розмішати 2-3 столові ложки активованого вугілля.  В очі – зняти препарат ватою або куском матерії та ретельно змити його теплою водою з милом. При інгаляційному попаданні в організм – постраждалого вивести із небезпечної зони, дати доступ свіжого повітря. У разі необхідності доставити потерпілого в медичну установу для надання спеціалізованої допомоги. Пам’ятайте - суворе дотримання правил застосування пестицидів, сприятимуть забезпеченню продуктивної та безпечної праці робітників.

Олександр ПЛЄШКО, начальник відділу контролю за обігом засобів захисту рослин управління фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва  Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь